Kunstforum

Via onze website en tijdelijke expo's in de Vanbreda Building zetten we Belgische kunst in de kijker.

Ruben Bellinkx mag de spits afbijten. In zijn oeuvre verkent hij de grens tussen het mogelijke en het onmogelijke.

Levend standbeeld

Om Art Secure te lanceren, kocht Vanbreda Risk & Benefits een videokunstwerk aan van Ruben Bellinkx. Stasis (2013) toont een groep mannen die met een bovennatuurlijke kracht een tafel vastklemmen in hun mond, en op elke tafel staan andere mannen die hetzelfde doen.

Het piramidevormige levende standbeeld oogt als een mysterieuze ceremonie waarvan de bezoeker niet geheel hoogte krijgt. Stasis is een performance zonder geluid en beweging, het zet mensen letterlijk klem in een structuur die op de grens van het onmogelijke ligt.

“Ik was meteen geïntrigreerd toen ik dit werk voor het eerst zag”, vertelt Jan Van Hecke. “Het straalt een zekere rust en mysterie uit en de mannen in maatpak geven het ook iets zakelijks. Het legt op een heel visuele manier een mooie link tussen kunst en verzekeringen.”

“Het was inderdaad niet evident om de creatie van dit werk verzekerd te krijgen”, lacht Ruben Bellinkx. “De kopzorgen die ik daar heb over gehad hebben me ook mee overtuigd om mijn werk ter beschikking te stellen van Art Secure.”

U kunt ‘Stasis’ bekijken op de homepage van onze website. Op de verschillende pagina’s van de website vindt u foto’s terug van het kunstwerk en in deze video geeft Ruben Bellinkx meer uitleg bij het kunstwerk.

Multimediaal kunstenaar

Ruben Bellinkx (°1975, Wilrijk) is een multimediale kunstenaar die in video’s, installaties en performances zoekt naar de interactie van de mens met zijn natuurlijke en dierlijke omgeving. Waar ligt de grens? Bellinkx’ fascinatie gaat uit naar het grensgebied tussen constructie en organisme, tussen architectuur en mens, tussen stoel en dier, en vooral naar waar het botst. In zijn oeuvre is de grens tussen onmogelijkheid en het mogelijke steeds voelbaar.

Bellinkx toonde zijn werk o.a. tijdens het Kunstenfestival van Watou, Art Rotterdam en de tentoonstelling ‘The Beauty of the Beast’ in het Kasteel d’Ursel in Hingene. Hij had eerder ook solotentoonstellingen bij Geukens & De Vil in Knokke, Nest in Den Haag, Gallery Maskara in Mumbai en Be-Part in Waregem.

Momenteel is zijn werk te zien tijdens Ecce Homo in Antwerpen en Het Vlot in Oostende.

In het kader van Het Vlot voert Ruben Bellinkx op 31 maart 2018 Stasis op als live performance aan zee. Het event start om 16 uur stipt aan het standbeeld van Leopold II.
Meer info op www.hetvlot-oostende.be.

www.rubenbellinkx.com